Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestje

JEGYVÁSÁRLÁS

Egy bő évszázaddal azután, hogy Liszt Ferenc a feje tetejére állított mindent, amit a zongorajátékról gondolt a kor közönsége, a budapesti éjszakában Cziffra György pokolian nehéz parafrázisokkal kápráztatta el az éjszakai bárok és eszpresszók vendégeit. „Estéimet néha nonstop hangversennyé változtattam”– emlékezett vissza önéletrajzában. Cziffra tudatosan keltette életre a liszti gyakorlatot, és ugyanazzal a szabadsággal és tehetséggel nyúlt elődje műveihez, ahogy Liszt saját kortársaiéhoz: nem öncélú virtuózként, hanem a zene mélyére hatolva. A koncerten zongoristát próbáló átirataiból játszik négykezeseket és szólókat Boris Berezovsky és Balázs János. Mindketten részesültek a romantikus zongoraiskola örökségében, amelynek hangját felismerni sokkal könnyebb, mint meghatározni. Talán ahhoz lehet köze, amit Cziffra mondott Lisztről: „Ontotta a szépséget, és nem kímélte önmagát.”

 

(more…)

Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestje2021-05-14T07:42:00+00:00

IMPROVISART – BALÁZS JÁNOS IMPROVIZÁCIÓS SZÓLÓESTJE | ONLINE KÖZVETÍTÉS

ONLINE KÖZVETÍTÉS

A koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A  koncert Bach-tól Liszt Ferencen át, Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, melyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet eme műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt.

(more…)

IMPROVISART – BALÁZS JÁNOS IMPROVIZÁCIÓS SZÓLÓESTJE | ONLINE KÖZVETÍTÉS2021-04-23T20:32:29+00:00

Cziffra öröksége | A Cziffra György-emlékév nyitóeseménye

ONLINE KÖZVETÍTÉS

A Cziffra György-emlékév virtuális nyitóeseményére február 9-én kerül sor, melyet a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítünk „Cziffra öröksége” címmel. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly zongoraművészek  -Cziffra egykori tanítványai- zongorajátékuk mellett személyes élményeiken, emlékeiken keresztül felidézik azt a zenei szellemiséget, amit a mestertől útravalóul kaptak.

(more…)

Cziffra öröksége | A Cziffra György-emlékév nyitóeseménye2021-02-02T09:28:57+00:00
Go to Top