Gálahangverseny Cziffra György 100. születésnapja tiszteletére

JEGYVÁSÁRLÁS

Liszt: Magyar Fantázia
Eötvös : Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra – ősbemutató
***  Franck: d-moll szimfónia, op. 48 

A hangverseny a 2021-es Cziffra György Emlékév fénypontja: napra pontosan a páratlan zongoravirtuóz századik születésnapján zajlik. Nem véletlen, hogy a fellépő szimfonikus zenekar az Orchestre Philharmonique de Radio France, hiszen a hányatott sorsú magyar pianista emigránsként Franciaországban talált új otthonra, s intenzív kapcsolatot ápolt az ottani zeneélettel. A műsor ősbemutatót is tartalmaz: a Cziffra Psodia zeneszerzője, Eötvös Péter saját személyes, gyerekkori emlékei és édesanyja révén is több szállal kapcsolódik a nagy zongoraművészhez.

A nemzetközi zenei élet egyik legelismertebb zeneszerzője, Eötvös Péter gyerekként találkozott először Cziffra Györggyel. A zongoraművészt az ötvenes években disszidálásért kényszermunkatáborba zárták, ahol a túlhajtott munka – a miskolci Műegyetem építkezésén – kis híján tönkretette a kezét. Eötvös édesanyja, a zongoraművész egykori zeneakadémiai tanulmányi társa volt az egyik, aki 1953-ban, szabadulása után segített rajta. Cziffra egy presszóban kezdett zongorázni, itt hallotta őt először – kilencéves kisfiúként – a későbbi zeneszerző. A két család később is kapcsolatban maradt.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint édesanyja azok közé tartozott, akik az ötvenes években segíteni igyekeztek a Miskolci Nehézipari Egyetem építésére kivezényelt, raboskodó Cziffra Györgynek, s egy presszóban ő maga is hallhatta gyerekként csodálatos zongorázását, amely a nehéz fizikai munkában elgyötört kezek állapota ellenére is magával ragadó volt. Cziffra Psodia című zongoraversenyében, amelyben cimbalomszólista is szerepel (előadója, Lukács Miklós hangszerének egyik legjelesebb virtuóza), Cziffra sorsának viszontagságait kívánta a zene eszközeivel érzékeltetni. A versenymű ajánlásának címzettje, Balázs János a hangversenyen Cziffra egyik parádés repertoárdarabját, Liszt grandiózus eleganciájú Magyar fantáziáját is megszólaltatja. A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara még a két világháború közti korszakban, 1937-ben alakult. Az elmúlt évtizedekben olyan karmesterek vezették, mint Gilbert Amy, Marek Janowski, Myung-Whun Chung. Mai főzeneigazgatója, az 1979-ben született Mikko Franck a Jorma Panula nevével fémjelzett, világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje, 2015 óta áll a francia együttes élén.

(A MÜPA és a Cziffra György-emlékév közös koncertje)

Közreműködik:
Balázs János (zongora)
Orchestre Philharmonique de Radio France
Vezényel:
Mikko Franck