Cziffra György 100. születésnapja alkalmából tartott megemlékezések nyitókoncertje
JEGYVÁSÁRLÁS

Különleges helyszín, a senlisi St. Frambourg-kápolna ad otthon Balázs János szólókoncertjének, mely egyben a franciaországi Cziffra Alapítvány által szervezett centenáriumi ünnepségek nyitókoncertje is.

A koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A koncert Bach-tól Liszt Ferencen át, Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, melyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet eme műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt.

A Cziffra Foundationt 1973-ban alapította Cziffra György, melynek központja a Saint-Frambourg kápolna Liszt Ferenc Auditorium néven. Az alapítvány a fiatal tehetségek (nemcsak zenészek) támogatását tűzte ki célul. A kápolnát magánvagyona felhasználásával újította fel jelenlegi formájára, ahol koncert- és kiállítóterem is helyet kapott. A korai gótikus kápolna a francia történelem fontos helyszíne, a francia királyságot megszilárdító Capet Hugó felesége Adelhaid alapította itt az első kegyhelyet. A súlyosan leromlott – és az 1970-es évekre garázsként használt – műemléket Cziffra György 1977-ben nyitotta meg koncertteremként, ekkor készült el a zongoraművész barátjának, Joan Mirónak nyolc üvegablaka is. Cziffra György halála után az alapítvány a mai napig működik, vezetője Gérard Bekerman, a Cziffra György-emlékév nemzetközi védnöke.

A Cziffra György-emlékév és a Fondation Cziffra közös koncertje

Műsor:
Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai
Liszt: La Campanella
Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála
Schumann-Liszt: Widmung
Liszt: Szerelmi álmok No 3
Rossini-Cziffra-Balázs: Tell Vilmos nyitány
Saint-Saens-Balázs: A hattyú
Liszt-Balázs: VI. magyar rapszódia
Puccini-Balázs: Lauretta áriája
Brahms-Cziffra-Balázs: 5. és 6. magyar tánc
Ponce-Balázs: Estrellita
J. Strauss-Balázs: Reminiszcencia parafrázis