Az öt estből álló sorozat házigazdája, Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző így ajánlja figyelmünkbe a koncerteket:
„Ha szóba kerül: mi a magyar zene?, a legtöbb embernek először a népzene jut eszébe. Másodjára Bartók és Kodály neve. Sokan nem is gondolják, milyen gazdag a magyar zenei örökség, az elmúlt évszázadokban hány nagy tehetségű magyar komponista tevékenykedett. A XlX. század világhírű zeneszerzői: Liszt és Erkel mellett számos kortársuk alkotott nagyszerű zenét, gyarapítva a nemzeti zenei kultúrát. Koncertsorozatunk azt a célt tűzte ki, hogy a koncertéletben sűrűn megszólaló szerzők művein túl olyan komponisták is helyet kapjanak, akik alkotásuk rangja, értéke alapján feltétlenül rászolgálnak arra, hogy a zene iránt érdeklődő publikum tudatába kerüljenek mint a magyar zene jeles képviselői. Együtt hangzanak majd el a mai magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációinak – a legfiatalabbaktól a gazdag életművet felhalmozókig – és régebbi magyar komponistáknak az alkotásai. Be kívántuk mutatni azt a kontinuitást, amely a magyar zenei múltból napjaink szerzőihez vezet, hogy hallható, érzékelhető legyen ez a folytonosság.
A hangversenysorozatban élvezhetnek zongorazenét a virtuóz Balázs Jánostól, dalestet az Állami Operaház magánénekesével, Kertesi Ingriddel. Koncertet ad a világjáró Somogyi Quartett is. A sorozatban helyet kapó két kamaraesten olyan kiváló szólisták lépnek pódiumra, mint Oross Veronika és Lakatos György, a Zeneakadémia professzorai, az ifjú kora ellenére nagy nemzetközi versenyek első díjának bírtokosa, Wendler Enikő. A magyar zenekultúra fogalmába azonban nem csak a komponisták tartoznak, hanem azoknak a kiváló hangszeres művészeknek a sora is, akik játékukkal a hazai zeneművészet értékeit gyarapították: Dallos Erika, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára, Onczay Zoltán, Szabó Marcell, Termes Rita.”

Műsor:
Hollós Máté: Doppiano két zongorára
Fekete Gyula: Two hesitations
Tóth Péter: Nocturn
Madarász Iván: Metamorphosis , Pentafónia
Dubrovay László: Hommage a Fellini és 3 melankolikus darab
Schubert: Divertissement à l’hongroise, g-moll, D 818
Bánkövi Gyula: Feketelábú pillangó tánca
Kecskés D. Balázs: Bagatelle
Liszt: La campanella, S. 141/3

Közreműködik:
Balázs János (zongora)
Rozsonits Ildikó (zongora)

A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.