MINDEN JEGY ELKELT

Műsor:
Liszt: Valse-Impromptu (Balázs János)
Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)
Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai (Balázs János)
Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)
Chopin: Esz-dúr keringő, op. 18, cisz-moll keringő op. 64, Desz-dúr Perc keringő, op. 64.,
Liszt: 6. magyar rapszódia (Balázs János)
Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)
Chopin: Asz-dúr (hősi) polonéz, op. 53., Brahms-Cziffra: 5. magyar tánc (Balázs János)
Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)
Liszt: Rigoletto parafrázis (Balázs János)
Részletek az Ágyúk és virágok könyvből (Mécs Károly)
Strauss-Cziffra-Balázs: Reminiszcencia parafrázis (Balázs János)

Cziffra egyedülálló művészetét és életútját világítja meg a Karmelita-koncertek „Árnyékból a fénybe” című ünnepi programja, melyen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál és az emlékév művészeti vezetője Cziffra legkedvesebb Liszt és Chopin repertoárjából válogat, Mécs Károly Kossuth-nagydíjas színművész pedig szemelvényeket olvas fel a zongorista Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből. Így válik eggyé zene és próza, és így alkot teljes képet a közönség számára az est Cziffra György életéről és művészetéről.

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, mely alkalmat ad rá, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, értékeinknek. A januári 22-i dátummal Kölcsey Ferencre is emlékezünk, aki 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A megemlékezés ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől származik, aki így fogalmazta meg az ünnep céljait: „Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.”

Sokat adott Európának és a világ kultúrájának Cziffra György zongoraművész – az ő egyedülálló művészetének és életútjának állít most emléket Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Mécs Károly Kossuth-nagydíjas színművész közös estje. Cziffra György születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan is emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással. Ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, aki ezen az esten is bizonyítja majd, hogy „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

Jegyár: 5900 Ft

(A Cziffra György-emlékév együttműködő partnere a Várkapitányság)