A hangverseny élő streamen keresztül megtekinthető a Magyar Művészeti Akadémia hivatalos YouTube csatornáján keresztül.

Részlet Fittler Katalin zenetörténész Fejezetek Dubrovay László összes zongoraművéből – hangfelvételen című írásából:

„…Úgy tűnik, Balázs Jánosnak „testreszabott” Dubrovay zongorazenéje. És nemcsak azok a darabok, amelyeket mintegy „neki” komponált (ajánlott) a szerző. Vélhetően része van ebben annak is, hogy Dubrovay műveinek értő előadása előfeltételezi a 19-20. századi – elsősorban magyar – zongorairodalom aktív ismeretét. Az első korongon szereplő Parafrázist az is lelkesen követi figyelemmel, aki nem tudja, mit parafrazeál a szerző (az ismertetőben tudatja: Faust, az elkárhozott című táncjátékából Faust és Margit szerelmi jelenetének témáit dolgozza fel). A híres liszti parafrázisok alkotói módon átgondolt ismerete nélkül aligha született volna ilyen briliáns mű (1999-ben). Méltán került ez a műsorszám a program élére.

Csakúgy, mint a II. összeállítás esetében a Sonata di felicità, a Boldogság-szonáta. A ciklikus nagyforma építményében otthonosan tájékozódik a zongoraművész, egyszerre fordítva a kidolgozás műgondját a legkülönbözőbb léptékeknek. A számlálhatatlan hangú futamok elképesztő természetességgel gyöngyöznek, elegánsan, sohasem elveszve a részletekben.

Dubrovay, aki híres Szóló-sorozatának darabjaiban egy-egy hangszer korábban feltáratlan/kihasználatlan hangzását térképezte fel, a Felhangokban abból a közismert jelenségből indult ki, hogy a némán lenyomott billentyű(k) befolyásolják a megszólaltatott billentyűk által keltett hangzást – már a zongorára komponált Felhangokban is elképesztő felhang-melódiákat, felhang-harmóniákat, felhang-tömböket hívott életre (a minőségi hangszer előfeltétel e zenei varázshoz). A Felhangok II pedig e mű ismeretében különleges hallásgyakorlathoz kínál anyagot, amikor a technikát a hangok belső természetének még részletezőbb megismerése szolgálatába állítja.

A Szvit, life elektronikus zongoraműként egyértelműen kuriózumnak minősül.

Dubrovay zenei nyelvének jellemzésekor nem a kísérletező szándékot és kedvet, s nem is az új zenei nyelv, az új kifejezési lehetőségek kutatását tartom elsődlegesnek, hanem az eredmény ismeretében azt, hogy mind a hagyományos hangszerek feltáratlan játékmódjainak, mind az elektronika eszközkénti felhasználásával feltárt lehetőségek birtokában olyan zenét hoz létre, amelyről elmondható: tovább írja a zenetörténetet.

Szervező: MMA Zeneművészeti Tagozat