Közreműködik: Csötönyi László (felolvasás), Balázs János (zongora)

Az esemény fővédnöke Felföldi László pécsi megyéspüspök

Cziffra György egyedülálló művészetét és életútját világítja meg a jótékonysági koncert, melyen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál és az emlékév művészeti vezetője Cziffra legkedvesebb repertoárjából válogat, Csötönyi László pedig szemelvényeket olvas fel a zongorista Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből. Így válik eggyé zene és próza, és így alkot teljes képet a közönség számára az est Cziffra György életéről és művészetéről.

Sokat adott Európának és a világ kultúrájának Cziffra György zongoraművész – az ő egyedülálló művészetének és életútjának állít most emléket Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Csötönyi László közös estje. Cziffra György születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan is emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással. Ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, aki ezen az esten is bizonyítja majd, hogy „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

(A Cziffra György-emlékév együttműködő partnere a Bátaszékért Marketing Nonprofit Kft.)