Az Emilia Romagna Fesztivál nyári programsorozata mintegy 40 koncertet és több mint 30 koncerthelyszínt foglal magában, 5 olasz régióban és 20 résztvevő várossal. A július és szeptember között megrendezésre kerülő fesztivál több mint 10ezer nézőt vonz évről évre klasszikus és kortárs zenei produkciókkal. Ennek a rendezvénysorozatnak a részeként valósul meg Balázs János zongoraművész ImprovisArt című szabadtéri szólókoncertje is, melyhez Forli város biztosítja a kulisszákat.

A koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A  koncert Bach-tól Liszt Ferencen át, Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, melyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet eme műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt.

Műsor: S. Bach- Busoni: D-dúr prelűd és fúga, BWV 532; Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála, Schumann-Liszt: Widmung, Saint-Saens-Balázs: A hattyú, Liszt-Balázs: VI. magyar rapszódia, Rachmaninoff-Balázs: Vocalise, Puccini-Balázs: Lauretta áriája, Brahms-Cziffra-Balázs: 5. és 6. magyar tánc, Ponce-Balázs: Estrellita, Strauss-Balázs: Reminiszcencia parafrázis

(A Cziffra György-emlékév és az Emilia Romagna Festival közös koncertje)