Balázs János és a Qatar Philharmonic Orchestra hangversenye

A koncerten felcsendül Liszt I. zongoraversenye, amely olyan csodálatos darab, hogy a szerzőnek több mint 25 évébe telt, hogy véglegesre formálja, valamint a Les Préludes, Liszt szimfonikus költeményei közül a legismertebb. Ez a koncert a zongorarajongóknak szól, hiszen Lisztet korának legnagyobb zongoravirtuózának tartották. Közreműködik Balázs János szólózongorán,  vezényel Pablo Mielgo.

A koncert az aktuális járványügyi szabályok szerint látogatható.

Közreműködik:
Pablo Mielgo, karmester
Balázs János, zongora
Qatar Philharmonic Orchestra

 

A Cziffra György emlékév programjai már így is hangos nemzetközi sikereket arattak a világ nagyvárosaiban, Párizs, New York, London és Bécs után a koncertsorozat most Katarba látogat el, ahova Balázs János a Katari Filharmonikusok vendégeként egy reprezentatív Liszt programmal készül Pablo Mielgo vezényletével.

“Fontos, hogy a magyar kultúra a világ minden szegletében méltó módon legyen jelen.” – szögezi le a Kossuth-díja Balázs János zongoraművész. “Erre kiváló alkalmat ad az általunk életre hívott, Cziffra György 100. születésnapjára szervezett emlékév. Párizsban Eötvös Péter új zongoraversenyét mutattuk be a Francia Rádiózenekarral, a Bécsben és Londonban szervezett hangversenyeken fiatal magyar tehetségek is bemutatkoztak, Olaszország egyik legrangosabb fesztiválján az imolai Emilia Romagna Fesztiválon két teljes napot Cziffrának és a magyar zene bemutatkozásának szentelnek.” – folytatja a sort a Cziffra Fesztivál és emlékév alapítója és művészeti vezetője. A sor pedig hosszú, a fent említett világvárosok mellett Amsterdam, Róma, Prága Genf, Stuttgart, Passau, az egyiptomi Alexandria, Szatmárnémeti és még sok más külföldi város zeneszerető közönsége ismerkedhetett meg a “zene szabadságának” szellemiségével, mely áthatotta Cziffra művészetét és Balázs János munkásságának is a központjában áll.

Ahogy Doha lakosságának összetétele is kifejezetten multi-kulturális, ez a Katari Filharmonikus zenekarra is igaz, muzsikusai tucatnyi országból érkeztek az öböl-menti országba, számos magyar zeneművésszel is, elsősorban a fúvós szólamokban. A zenekar rendszeresen foglalkoztat nemzetközi sztárokat és a Közel-Kelet mellett a világ leghíresebb pódiumainak is rendszeres vendége.

A koncert helyszíne is lenyűgöző. Katarban külön kulturális falut építenek, melynek neve “Katara”, az ország korábban használt neve. A “faluban” a hangversenynek helyet adó operaház mellett helyet kap a helyi zeneakadémia, gyerek-kulturális központ, filmintézet, tv- és filmstúdiók és számos mecset is.

A Cziffra-Emlékév pedig további nemzetközi programokkal folytatódik Stuttgartban, Varsóban és Bécsben vendégszerepel Balázs János számos kiváló magyar művésszel és az általa mentorált fiatal tehetségekkel közösen. A koncerteken a “zene szabadságának jegyében” továbbra is nemcsak a klasszikus zene és klasszikus zenei improvizáció, de más műfajok is szerepet kapnak majd.