JEGYVÁSÁRLÁS

Közreműködik: A Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara (karnagy: Szabó Dénes), Balázs János (zongora), vezényel: Farkas Róbert

Műsor: Dvořák: Szláv táncok op. 46. No. 1, 3, 6, 8; Eugen Suchoň: Symfonietta Rustica; Bartók: Egynemű karok – Huszárnóta, Ne menj el, Resteknek nótája, Bolyongás, Cipósütés, Legénycsúfoló; Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise; Smetana: Moldva, Kodály: Galántai táncok

Az Újévi Koncert hagyománya a zenei közvélekedés szerint 1838-ban, Bécsben gyökerezik. A mai értelemben ismert Újévi Koncertet a Bécsi Filharmonikusok rendezték először 1938-ban. A rádió, majd később a televíziós közvetítések révén ezt az egész világon nézték-hallgatták és ennek nyomán kezdtek ilyen hangversenyeket rendezni. Ma már a világ szinte minden városában vannak újévi hangversenyek. A MÁV Szimfonikus Zenekar 2022-es koncertjének műsorában a Visegrádi Négyek országai jelentős zeneszerzőinek művei csendülnek fel.

A hangverseny közreműködői között találjuk Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt, korunk legsikeresebb hangszeres szólistáinak egyikét. Nyíregyháza – ma már nyugodtan mondhatjuk: világhírű – kórusművészetének egyik legismertebb képviselője a Cantemus Kórus Pro Musica leánykar, melynek karvezetője az alapító karnagy, Szabó Dénes.

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben, a II. világháború befejeződésének idején alapította Varga László, a Magyar Államvasutak akkori elnök-vezérigazgatója, azzal a céllal, hogy a zenekar járja be az országot és zenéjével segítsen azoknak a sebeknek a gyógyításában, amelyeket az emberek lelkében okozott a világégés. A zenekar évtizedeken keresztül teljesítette ezt a feladatot, ma az ország egyik legrangosabb szimfonikus együttese.

A hangverseny karmestere, Farkas Róbert Ózdon született, sok évig tartó szorgalmas tanulás árán szerzett diplomát. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián eltöltött évek után Berlinben fejezte be karmesteri tanulmányait, Németországban különböző operaházakban vezényel, de sokat szerepel itthon is. 2021 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Műsorvezető: Becze Szilvia